“Sănătatea este o comoară pe care puţini ştiu să o preţuiască, deşi aproape toţi se nasc cu ea”. Pornind de la spusele lui Hipocrate, acest departament îşi propune să readucă în atenţia publicului larg importanța menținerii unui stil de viață sănătos. Astfel, departamentul desfășoară numeroase proiecte de informare a populaţiei ieşene cu privire la anumite afecţiuni şi modul de prevenire a acestora: Info-Diabet, Anti-TabacAnti-SIDA, Anti-Hepatită, Lupta împotriva cancerului, oBIGsityStop TBCSănătate prin mișcare.

Campania Info-Diabet, organizată anual în luna noiembrie, sub egida FASFR, cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Iași are drept scop informarea populaţiei cu privire la depistarea diabetului, la simptome, la factorii de risc implicați şi mai ales la prevenirea sa. În prezent, în România există peste un milion de persoane care suferă de diabet, numărul acestora crescând anual cu câte 50.000 de noi cazuri.

Campania Anti-Tabac se desfăşoară în ultima săptămână a lunii mai, cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai). Fumatul este cel mai cunoscut şi acceptat viciu din societate, ce afectează semnificativ vieţile fumătorilor şi a celor din jur.

Campania Anti-SIDA, desfăşurată sub egida FASFR, are loc anual la începutul lunii decembrie cu ocazia “Zilei Mondiale a Luptei Împotriva HIV/SIDA”.  Această campanie are drept obiective creşterea numărului de persoane informate şi educate în legătură cu HIV/SIDA, creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV și a numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA. “Ziua Mondială a Luptei Împotriva HIV/SIDA” este văzută ca o oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat din cauza acesteia.

oBIGsity este un proiect desfășurat la nivel european de către studenții farmaciști, sub coordonarea EPSA, care își propune să tragă un semnal de alarmă asupra efectelor nefaste pe care le are obezitatea asupra sănătății. Peste jumătate din români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus, România clasându-se pe locul 3 în Europa în topul persoanelor supraponderale.

STOP TBC este o campanie desfăşurată anual în luna martie. Tuberculoza rămâne o preocupare publică gravă pentru România, care are mii de noi cazuri raportate în fiecare an. Provocarea soluţionării acestei probleme este sporită şi de diagnosticarea târzie şi de numărul insuficient de pacienţi care finalizează tratamentul.

Sănătate prin Mişcare este un proiect din cadrul FEstudIS (Festivalul Studentului Ieşean – organizat de Casa de Cultură a Studenţilor) care îşi propune adoptarea unui stil de viață sănătos, bazat pe o alimentaţie echilibrată și includerea mișcării în rutina fiecărei persoane, reducând astfel riscurile de apariție a diferitelor afecțiuni. Activitatea are ca scop principal încurajarea mișcării prin activități ce îmbină distracția cu sportul.

Lupta împotriva cancerului este o campanie ce are loc anual la sfârșitul lunii octombrie. În cadrul acesteia, voluntarii SSFI desfășoară activități ce au drept scop exprimarea solidarităţii față de pacienții ce se confruntă cu această luptă. Totodată, prin intermediul informării, se încearcă tragerea unui semnal de alarmă asupra principalilor factori de risc și asupra simptomelor având ca scop depistarea cât mai precoce a cancerului.

Anti-Hepatită este un proiect desfășurat la începutul lunii martie. Virusul hepatic are o răspândire largă în întreaga lume, având tendința de a dezvolta epidemii la nivel mondial. Cunoașterea simptomelor și a principalelor moduri de răspândire a virusului, reprezintă modalitățile de reducere a numărului persoanelor infectate. Activitățile întreprinse în acest scop încurajează testarea și totodată, creșterea gradului de conștientizare a riscurilor pe care le prezintă această afecțiune.